Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μάριο Καρακατσάνη

Σήμερα στα «Συγγραφόλογα» έχω τη χαρά να φιλοξενώ έναν πολυγραφότατο άνθρωπο, τον συγγραφέα Μάριο Καρακατσάνη.

μκ

Μάριε καλώς ήρθες, διαβάζεις και αν ποια λογοτεχνικά είδη επιλέγεις;

Μάριος Καρακατσάνης: Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία αυτή που μου δίνεις μέσα από το βήμα αυτό, να μιλήσω τόσο για εμένα, όσο και για τα έργα μου. Λόγω της δυσλεξίας διαβάζω μικρά βιβλία, διότι μπορώ να διαχειριστώ πιο εύκολα την έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και τον αναγραμματισμό των λέξεων. Ως εκ τούτου δε δύναμαι να είμαι επιλεκτικός οπότε διαβάζω τα πάντα.

Προτιμάς Έλληνες ή ξένους συγγραφείς;

Μ.Κ.: Η μετάφραση όσο καλή και να είναι, πάντα αδικεί το πρωτότυπο, οπότε προτιμώ Έλληνες συγγραφείς για να διαβάζω τα έργα τους πρωτόλεια. Πέρα όμως από αυτό, θα πρέπει και να στηρίζουμε τους Έλληνες συγγραφείς και να αφήσουμε αυτό τον σνομπισμό που επικρατεί στο αναγνωστικό κοινό. Επειδή μπορεί να πέσαμε σε ορισμένα έργα που μας έκαναν να κλάψουμε τα λεφτά μας, δε σημαίνει ότι  ολόκληρη η Ελληνική λογοτεχνία είναι για πέταμα.

Η ενασχόληση σου με τη συγγραφή πώς προέκυψε;

Μ.Κ.: Από 13 ετών μου άρεσε να γράφω σκέψεις και συναισθήματα είτε σε μορφή πεζογραφημάτων, είτε μέσα από μικρές ιστορίες 3-4 σελίδων το πολύ. Στα 27 μου ολοκλήρωσα το πρώτο μου βιβλίο όπου ήταν το Ξύπνημα. Ένα βιβλίο που μου πήρε 14 χρόνια μέχρι να μπορέσω να το γράψω, αφού έπρεπε να πολεμήσω και με την δυσλεξία.

Τι σε εμπνέει γενικά; Πώς επιλέγεις τα θέματα σου;

Μ.Κ.: Η καθημερινότητα ή μια απλή συνομιλία με φίλους, είναι αρκετά για να γίνουν εφαλτήρια για να μου γεννηθεί μια ιδέα. Από εκεί και πέρα την γυροφέρνω στο μυαλό μου και αν δω ότι στέκει και μπορώ να την αναπτύξω, την ξεκινάω και όπου με φτάσει!

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου λέξεις; Τις χρησιμοποιείς συχνά στο βιβλίο σου;

Μ.Κ.: Συνειδητά δεν κάνω τίποτα σκόπιμο και δεν επιθυμώ να χρησιμοποιώ καμιά λέξη επαναλαμβανόμενα στα βιβλία μου.

Ποια η δύναμη των λέξεων στη νόηση του συγγραφέα;

Μ.Κ.: Οι λέξεις στην πένα ενός γραφιά είναι όπλα. Με αυτές μπορείς να «σκοτώσεις» έναν αναγνώστη στην ψυχή, όσο και να τον κάνεις να νιώσει πρωτόγνωρα. Το πως θα χρησιμοποιήσει κάποιος αυτές τις λέξεις, εξαρτάτε από το ύφος και την προσωπικότητα του εκάστοτε συγγραφέα-ποιητή. Εγώ θέλω και προσπαθώ να είμαι λυρικός σε ότι και αν γράφω.

«Άμυ 2: Η αποκάλυψη ενός αγγέλου», πες μου δύο λόγια για αυτό το βιβλίο. Τι σε ενέπνευσε για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Μ.Κ.: Η Άμυ είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012. Και είναι ένα από τα ελάχιστα βιβλία που τόλμησαν να αναπτύξουν ένα θέμα που μέχρι και σήμερα θεωρείτε ταμπού, όπως είναι η σχιζοφρένεια. Η Άμυ 2 ως φυσικό επακόλουθο συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, μόνο που αυτή την φορά έδωσα την προσοχή μου στο συναισθηματικό κομμάτι της Ηρωίδας. Ουσιαστικά δεν συνεχίζει ακριβώς από εκεί που τελείωσε το πρώτο, αλλά ανατρέποντας κυριολεκτικά τα πάντα από το πρώτο μέρος, παρουσιάζω κάτι που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη πολύ, πολύ ευχάριστα.

Ήξερες από την αρχή ότι θα είναι διλογία; Καταρχάς είναι διλογία ή θα γίνει τριλογία;

Μ.Κ.: Ναι το ήξερα και ήταν μία από τις επιθυμίες μου να γράψω και εγώ μια διλογία. Όμως παρόλο που το γνώριζα, δεν φρόντισα να στρώσω το έδαφος εξαρχής ώστε να γράψω την συνέχεια της με άνεση. Η απειρία του πρωτάρη βλέπετε, αφού η Άμυ 1 ήταν το δεύτερο βιβλίο μου μετά το Ξύπνημα. Το γεγονός αυτό μου προκάλεσε τεράστιες δυσκολίες στην συνέχεια της αφού έπρεπε να μαζέψω να αμάζευτα, να διορθώσω τα λάθη του πρώτου και γενικότερα να γράψω κάτι που θα το ξεπερνούσε. Αφού παρά τις όποιες ατέλειες του, ο κόσμος το αγάπησε πάρα πολύ και αναμφίβολα η συνέχεια του, θα έπρεπε να μην τον απογοητεύσει. Τώρα αν με ρωτήσετε αν το πέτυχα, αν κρίνω από τα πρώτα κιόλας σχόλια που λαμβάνω, θεωρώ ότι τα κατάφερα και είμαι πολύ ευτυχισμένος για αυτό!

Από την αρχή ήξερες ότι αυτός θα είναι ο τίτλος σου ή τον άλλαξες στην πορεία;

Μ.Κ.: Δεν μπορώ να γράψω κανένα βιβλίο αν δεν βρω πρώτα τον τίτλο του. Λειτουργώ λίγο περίεργα σε αυτό το κομμάτι έναντι της πλειοψηφίας. Οπότε ναι, αυτός ήταν ο τίτλος του από την πρώτη στιγμή.

Τα δυο βιβλία (Άμυ και Άμυ 2) διαβάζονται και σαν αυτόνομα; Πρέπει ο αναγνώστης να τα διαβάσει με συγκεκριμένη σειρά ή δεν παίζει ρόλο;

Μ.Κ.: Προσπάθησα φιλότιμα να κάνω το δεύτερο μέρος αυτόνομο. Ως ένα σημείο τα κατάφερα. Όμως αν κάποιος δεν έχει διαβάσει το πρώτο, θα χάσει όλη την συναισθηματική δύναμη αλλά και το σοκ των ανατροπών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να τα διαβάσει ανάποδα.  Θα μπερδευτεί πάρα μα πάρα πολύ.

Ξέρω πως τα βιβλία κάνουν διεθνή καριέρα, να το πω έτσι, θες να μας πεις αφενός πως πήρες την απόφαση γι’ αυτό το τόλμημα και αφετέρου σε ποιες χώρες κυκλοφορούν.  

Μ.Κ.: Δυστυχώς η Ελλάδα έχει ελάχιστο αναγνωστικό κοινό. Κάποτε τους βλέπαμε στις παραλίες, στα λεωφορεία και στα τραίνα με ένα βιβλίο στο χέρι. Τώρα είναι όλοι με ένα Tablet και ένα κινητό και ασχολούνται με το Facebook. Είναι μετρημένοι στα δάκτυλα αυτοί που θα θεωρήσουν ότι ένα βιβλίο μπορεί να τους προσφέρει κάτι. Στο ελάχιστο λοιπόν αυτό αναγνωστικό κοινό συνυπολογίστε ότι το είδος της λογοτεχνίας που εγώ ασπάζομαι, δεν είναι στις προτιμήσεις τους. Το γιατί είναι μια άλλη ιστορία. Θα πω απλά ότι είναι πολύ παρεξηγημένο. Ακούνε θρίλερ και το μόνο που σκέφτονται είναι αίματα, φόνοι φρίκη και αηδία. Με όλα αυτά κατά νου λοιπόν, αποφάσισα να ανοίξω τα φτερά μου και να απευθυνθώ εκεί που τα θρίλερ είναι νούμερο ένα στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού.  Φυσικά δεν τρέφω αυταπάτες. Γνωρίζω  πολύ καλά ότι είναι σα να ξεκινώ από την αρχή την καριέρα μου και να αντιμετωπίσω έναν αχανή όσο και εδραιωμένο ανταγωνισμό. Όμως δε πτοούμε. Έχω όρεξη και κυρίως πολύ αγάπη για αυτό που κάνω. Αν γυρνάγαμε τον χρόνο πίσω και έλεγε κάποιος στον 13χρονο Μάριο που όλοι στο σχολείο τον κορόιδευαν για τον άσχημο γραφικό του χαρακτήρα, τις ασύντακτες προτάσεις  και τα τεράστια ορθογραφικά λάθη, ότι όχι μόνο θα γράψει 10 βιβλία, 30 νουβέλες αλλά και ότι θα βραβευτεί κιόλας από την Ουνέσκο, θα τον έπαιρνε με τις πέτρες. Γιατί πολύ απλά θα θεωρούσε ότι τον εμπαίζει άλλος ένας. Αφού λοιπόν κατάφερα όλα αυτά με πολύ πείσμα και επιμονή μέσα σε 7  χρόνια που δηλώνω γραφιάς, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρω και άλλα τόσα. Όχι γιατί είμαι υπερόπτης, αλλά επειδή έχω απίστευτο πείσμα και επιμονή. Μα πάνω από όλα αγαπώ αυτό που κάνω. Γιατί είναι ο δικός μου τρόπος να πω ζωή σε νίκησα. Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται.
Η Άμυ είναι η  μόνη ως τώρα που έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά και κυκλοφορεί σε έντυπη αλλά και σε ebook σε όλο τον κόσμο από τον εκδοτικό οίκο Pothi που έχει έδρα την Ινδία. Όμως και μέσω της Amazon αλλά και της Lulu όπου είναι οι δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες προώθησης βιβλίων στον κόσμο, μπορεί να βρει κάποιος την έντυπη  μορφή της και να την παραγγείλει από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Με το νέο έτος και συγκεκριμένα από τα μέσα του Γενάρη και μετά, έρχεται κάτι πολύ μεγάλο και ανεξάρτητο που αφορά το Λονδίνο αλλά και την Αμερική. Θα μάθετε μόλις φτάσει η ώρα!

Μίλησε μας για τον εκδοτικό σου, πώς είναι να είσαι συγγραφέας στις εκδόσεις Λιβάνης;

Μ.Κ.: Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους αλλά και παλιότερους εκδοτικούς οίκους που έχει η Ελλάδα. Όταν με κάλεσαν για να με γνωρίσουν από κοντά, ομολογώ ότι ήμουν ιδιαίτερα φοβισμένος όσο και διστακτικός λόγω ορισμένων κουτσομπολιών που είχα ακούσει και που τον αφορούσαν. Τελικά το τόλμησα και είμαι απίστευτα ευγνώμον για αυτό. Γιατί διαπίστωσα ότι όχι μόνο δεν ίσχυε τίποτα απολύτως από όλα αυτά  τα περίεργα που άκουγα, αλλά πάνω από όλα με αγαπούν και με στηρίζουν στα πάντα! Είναι άνθρωποι με αγάπη σε αυτό που κάνουν, απόλυτα επαγγελματίες και πάντα δίπλα στον συγγραφέα. Και εδώ θα ήθελα να πω δημόσια ένα τεράστιο ευχαριστώ στην κα Λιβάνη, που πραγματικά με έχει αγκαλιάσει και με συμβουλεύει και δεν είναι μια απρόσωπη εκδότρια, αλλά ένας πολύ ζεστός και προσιτός άνθρωπος.

Δώσε μας ένα στοιχείο για τα μελλοντικά σου σχέδια, ετοιμάζεις κάτι;

Μ.Κ.: Αυτή την περίοδο ξεκουράζομαι μετά την ολοκλήρωση της Άμυ ΙΙ και αμέσως μετά είμαι έτοιμος να ξεκινήσω κάτι που θα ταράξει τα νερά. Ένα βιβλίο σε συνεργασία με μια πολύ αγαπημένη συγγραφέα, που όταν ολοκληρωθεί, όλοι θα απολαύσουν την ένωση δύο διαστροφικών μυαλών που ενώθηκαν για να προσφέρουν το καλύτερο στο αναγνωστικό κοινό τους.  Δε ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί και αν θα είναι αυτό το αμέσως επόμενο έργο μου ή θα μεσολαβήσει κάποιο άλλο πρώτα, το σίγουρο είναι ότι το 2020 θα είναι γεμάτο δημιουργικότητα!

Μάριε μου, σε ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη.

Μ.Κ.: Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά για το βήμα αυτό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

75258468_10157671904981575_8240657689596657664_o

Ο μόνος τρόπος να σταματήσεις να πολεμάς τους δαίμονές σου είναι να γίνεις ένα με αυτούς. Μπορεί ο θάνατος να μοιάζει σαν λύτρωση κάποιες φορές, τότε που το σώμα στέκει αλώβητο μπροστά σε λέξεις-καρφιά που στοχεύουν κατευθείαν στην καρδιά. Πότε ένας αναστεναγμός είναι αρκετός για να μαλακώσει ο πόνος; Πότε οι ψίθυροι της παράνοιας έχουν τη δύναμη να ροκανίσουν τη λογική αφήνοντας άψυχα κουφάρια με σκοτεινά, παγωμένα βλέμματα;

Η Άμυ θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτά τα ερωτήματα, όταν η αδιανόητη αλήθεια θα παίξει σκληρά παιχνίδια με το μυαλό και το κορμί της. Θα καταφέρει να επιβιώσει; Θα χρειαστεί να πληρώσει κάποιο αντίτιμο; Τι είναι πραγματικότητα και τι αποκύημα της φαντασίας της; Ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι της; Μια συγκλονιστική ιστορία που θα σας ταξιδέψει σ’ έναν κόσμο σαγηνευτικά εφιαλτικό.

Είχαν περάσει κιόλας έξι χρόνια από τη μέρα που οι δικοί της άνθρωποι την είχαν κλείσει στο ψυχιατρείο. Έξι μαρτυρικά χρόνια γεμάτα θυμό, θλίψη και εγκατάλειψη. Μα όλα αυτά τα συναισθήματα έμελλε να αναπτυχθούν
ακόμα περισσότερο. Να βγάλουν νέες ρίζες, νέα φύλλα και άνθη, που τα πότιζε κάθε μέρα με δάκρυα και ιδρώτα, εγκαθιστώντας την απόλυτη οργή μέσα στην ψυχή της ως απόρροια μιας αρρωστημένης κατάστασης που ζούσε και που, όπως όλα έδειχναν, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα  να σταματήσει. Εκτός και αν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έβαζε η ίδια ένα τέλος σε αυτό.

 Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

28700672_10156206739921575_1309478095866265963_o

Ο Μάριος Καρακατσάνης είναι σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1978 στον Πειραιά. Ανήσυχος από μικρό παιδί, τον έλκυε ανέκαθεν το παράξενο, το ανεξήγητο και το μεταφυσικό στοιχείο. Από νεαρή ηλικία του άρεσε να βλέπει ταινίες τρόμου, να ασχολείται με την ταχυδακτυλουργία και να γράφει ποιήματα. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε το πρώτο του έργο: μια ποιητική συλλογή όπου περιέγραφε -με το δικό του πάντα προσωπικό στυλ- τις σκέψεις, τις ανησυχίες, την αγωνία του, αλλά και τις προσωπικές του εμπειρίες, ευχάριστες και δυσάρεστες. Μεγαλώνοντας, συνέχισε να γράφει ασταμάτητα, καταφέρνοντας να περιορίσει σημαντικά την δυσλεξία του αλλά και να την εκμεταλλευτεί, μεταφέρνοντας όλες τις εικόνες που είχε στο μυαλό του σε γραπτό λόγο, όσο δύσκολο κι αν ήταν.
Στο πανελλήνιο διαγωνισμό «Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού «Larry Niven»» διακρίθηκε με την τρίτη (3η) θέση για συγγραφή νουβέλας. Στον επίσης πανελλήνιο διαγωνισμό «Ασημένια σελίδα 2015», έλαβε την πρώτη θέση με έπαινο στην κατηγορία διήγημα. Στο πρώτο συμπόσιο τέχνης της Unesco στην Ελλάδα με τίτλο Made by Artist 4, που περιλάμβανε τη βράβευση τεσσάρων αντιπροσώπων των τεχνών της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της φωτογραφίας και της λογοτεχνίας, βραβεύτηκε ως εκπρόσωπος της λογοτεχνίας (2017).
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ).

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφτείτε και την Βικιπαίδεια όπου φιλοξενεί τον συγγραφέα: el.wikipedia.org/wiki/Μάριος_Καρακατσάνης

https://www.facebook.com/groups/MKfanclub/learning_content/

Bonus πληροφορία: 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές  η κεντρική παρουσίαση της Άμυ θα γίνει στις 5 Φλεβάρη στον πολυχώρο Αίτιον στις 8 το βράδυ!
Εμείς θα είμαστε εκεί! Εσείς;;;

Μέχρι την επόμενη φορά kisses!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.